JADŁOSPIS 18-29.03.2019

jadlospis

TYDZIEŃ 12 18-22/03/2019

PONIEDZIAŁEK 18.03.2019

ŚNIADANIE: Pieczywo białe, bułeczka z ziarnami, masło, ser żółty, wędlina, pomidor, sałata, herbata z cytryną (1,7)

 

OBIAD: Zupa krupnik z kaszą jęczmienną, pieczywo białe i razowe, sznycel drobiowy z serem żółtym, ziemniaki, kapusta pekińska z marchwią, jabłkiem z jogurtem greckim i majonezem, kompot (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Jabłko pieczone z niespodzianką polane sosem budyniowym, herbatniki (1,7)

WTOREK 19.03.2019

ŚNIADANIE: Bułeczka, masło, dżem n/s, twaróg półtłusty, kakao, owoc (1,7)

OBIAD: Zupa grochowa, pieczywo białe i razowe, kotlet mielony w sosie pieczarkowym, makaron, marchew duszona, kompot (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, papryka, ogórek, kompot (1,7)

ŚRODA 20.03.2019

ŚNIADANIE: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, surówka wiosenna, herbata owocowa (1,7)

OBIAD: Zupa jarzynowa z kalafiorem i koperkiem, pieczywo białe i razowe, gulasz mięsno-warzywny, kasza gryczana, owoc, woda z cytryną (1,7,9)

PODWIECZOREK: Naleśniki z serem polane śmietaną z malinami (1,3,7)

CZWARTEK 21.03.2019

ŚNIADANIE: Pieczywo białe i razowe, jajecznica na masełku, pomidor, kawa biała (1,3,7)

OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki, pieczywo białe i razowe, roladki ze szpinakiem, ziemniaki, ogórek konserwowy, kompot (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Cynamonka, mleko (1,3,7)

PIĄTEK 22.03.2019

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i bananami, bułeczka, masło, owoc (1,7)

OBIAD: Zupa barszcz czerwony, pieczywo białe i razowe, pulpety z dorsza w sosie, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchwią i porem w oleju, kompot (1,3,4,7,9)

PODWIECZOREK: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, papryka, kompot (1,7)

 

TYDZIEŃ 13 25-29/03/2019

PONIEDZIAŁEK 25.03.2019

ŚNIADANIA: Pieczywo białe i razowe, twarożek z rzodkiewką, masło, wędlina, rzodkiewka, herbata owocowa (1,7)

OBIAD: Zupa kapuśniak, pieczywo białe i razowe, kotlet pożarski z pestkami słonecznikowymi i sezamem, ziemniaki, ogórek z jogurtem greckim, kompot (1,3,7,9,11)

PODWIECZOREK: Kisiel, ciastka owsiane b/c (1)

WTOREK 26.03.2019

ŚNIADANIE: Pieczywo białe i razowe, masło, wędlina, ser żółty, pomidor, ogórek świeży, herbata z cytryną (1,7)

OBIAD: Zupa ogórkowa, pieczywo białe i razowe, spaghetti mięsno- warzywne (1,7,9)

PODWIECZOREK: Płatki z mlekiem, owoc (1,7)

ŚRODA 27.03.2019

ŚNIADANIE: Pieczywo białe i razowe, masło, parówka na ciepło, pomidor, ogórek świeży, kawa inka (1,7)

OBIAD: Zupa barszcz ukraiński, pieczywo białe i razowe, filet z ryby miruny w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka wielowarzywna, woda z cytryną (1,3,7,9,10)

PODWIECZOREK: Kasza manna na mleku polana sokiem z malin, owoc (1,7)

CZWARTEK: 28.03.2019

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami ryżowymi morelami suszonymi, chałka, owoc, herbata owocowa (1,7)

OBIAD: Zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki, pieczywo białe i razowe, gałki wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza bulgur, buraczki na ciepło, kompot (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Pieczywo białe, grahamka, masło, wędlina, papryka, ogórek świeży, kompot (1,7,10)

PIĄTEK 29.03.2019

ŚNIADANIE: Pieczywo białe i razowe, masło, pasztet z indyka, sałatka wiosenna, kawa biała (1,7,10)

OBIAD: Zupa rosół z makaronem i natką pietruszki, pieczywo białe i razowe, jajko w sosie jogurtowo- majonezowym ze szczypiorkiem, ziemniaki, pomidor, kompot (1,3,7,9)

PODWIECZOREK: Ciasto marchewkowe, mleko (1,3,7)

CYFRY OZNACZAJĄ SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGENY LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Alergeny : 1.zboża zawierające gluten 2.skorupiaki i produkty pochodne 3.jaja i produkty pochodne 4.ryby i produkty pochodne 5.orzeszki ziemne i produkty pochodne 6.Soja i produkty pochodne 7.Mleko i produkty pochodne 8.Orzechy 9.Seler 10.Gorczyca 11.Nasiona sezamu 12.Dwutlenek siarki i siarczyny 13.Łubin i produkty pochodne 14.Mięczaki i produkty pochodne

Dzieci przedszkolne na zgłoszonej diecie bezmlecznej otrzymują zamienniki,: zamiast mleka- herbatę lub kompot, zamiast naleśnika z serem- naleśnik z dżemem, zamiast zupy zabielanej- zupę niezabielaną, zamiast kanapek z serem- kanapki z wędliną, zamiast budyniu- kisiel, zamiast kaszy mannej na mleku- kaszę mannę lub owsiankę gotowaną na wodzie, zamiast sosu chrzanowego- sos śmietanowy.